Велинград Alcalia с кампания, която дава гласност на проблема с изчезващите животни в Родопите

Ако Родопите можеха да говорят, щяха да разкажат, че:

Около 400 вида растения и 78 вида животни в България са на ръба на изчезване, според последни данни на Червената книга на република България. Видове като брадатия лешояд, тюлена монарх и риса отдавна са заличени от местната фауна. Голяма част от тези достолепни животни, с ключови екологични роли, намират дом в Родопите.

“Животните не могат да говорят. Те изчезват тихомълком. За разлика от тях, ние, хората, можем да заявим позиция”, под този наслов стартира социалната кампания на минерална вода „Велинград ALCALIA“ -  “Призив – в подкрепа на застрашените видове в Родопите“. Инициативата цели да насочи обществения интерес към проблема и да подпомогне разрешаването му, отправяйки зов за помощ чрез най-универсалния език – музиката.

Природните звуци на Родопите оживяват чрез специално създадения за целта аудио албум “Призив”, съчетаващ атмосферна “ембиънт” музика и “гласа” на Родопски район и неговите обитатели. Компилацията е  записана от музиканта Ангел Симитчиев и съдържа осем тематични произведения, които вплитат в себе си характерни звуци от дивата и живописна природа на този край.  

Албумът ще се разпространява в популярни стрийминг платформи - Spotify и YouTube, като всеки, който иска да подкрепи каузата може да го направи чрез слушане тук. От своя страна, минерална вода “Велинград ALCALIA” ще дарява средства за подпомагане на дейността на фондация “По-диви Родопи” – организация, която се грижи да запази естествения облик на Родопите, като не само защитава изчезващи видове, но и работи за възстановяване популациите на вече изчезнали такива.

Даренията ще се осъществят в 5 етапа, спрямо броя слушания, които ще бъдат отчитани чрез брояч в реално време на официалната страница на кампанията. Средствата ще послужат за грижа и подпомагане на дейността на фондацията за възстановяване на популацията на изчезващите видове в Родопите.  

“Подобна дейност е от изключително голямо значение за възстановяването на основните екологични процеси в Родопите и развиването на нова зелена икономика в района”, споделят организаторите на кампанията.

Благодарение именно на тези практики на фондация “По-диви Родопи”, популациите на видове като европейските лешояди у нас постепенно се възстановяват. Процесът е бавен, но не е необратим. Именно затова вярваме, че промяната, която подпомагаме има ключова роля в това как би изглеждал светът ни не само днес, но и утре“, допълват от “Велинград ALCALIA”.

Допълнителна информация за кампанията и как всеки желаещ може да окаже подкрепа на изчезващите животински видове в Родопите, ще откриете на velingradvoda.bg/priziv.