София Екиден Маратон

Минерална вода Велинград беше официален спонсор на шестото поредно издание на „София Екиден Маратон“

 

Минерална вода Велинград затвърждава традициите си в подкрепата на активния начин на живот и спортните изяви. Тази година марката беше официален спонсор на шестото издание на „София Екиден Маратон“.

 

Старт-финалът на събитието беше разположен пред националния стадион „Васил Левски“, а трасето на бегачите минаваше през централните софийски улици. Миналогодишните шампиони "Маратон Пловдив" триумфираха за втори пореден път с най-добро постижение за състезанието. В надпреварата се включиха и много спортисти, носещи успехи на България в други спортове, като Радослав Янков (сноуборд) и Красимир Анев (биатлон), Краси Георгиев (ултрамаратони) и други.

 

Състезанието Екиден е единствено по рода си в България. Атлетите са обединени в отбори от по шестима души, които изминават класическата дистанция от 42.195 км. Ежегодно събитието се провежда в чест на националния празник - Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

 

През тази година маратонът отново се осъществи под патронажа на посолството на Япония. Именно от Азия идва и терминът "екиден", който е комбинация от думите "пункт"  и "предаване". За първи път щафетен маратон се провежда в Япония.